Polo ja jäätyvien ovien ongelma

Osassa Volkswagen-konsernin autoista (etenkin 90 luvun loppupuolella, sekä 2000 luvun alussa rakennetuissa) on ongelmana lukkomekanismin jäätyminen.  Itse lukko kyllä aukeaa (lukkopesä ei ole jäässä), mutta ovet pysyvät kiinni lukkomekanismin jumittaessa.

Minulla on ajossa vuosimallia 2000 oleva Polo, jossa ongelma on ollut (mallille tyypillisesti) varsin jatkuva. Korjausyrityksiä on vuosien saatossa tullut tehtyä useita, ja koska lukkomekanismiin kiinni pääseminen vaatii oviverhoilun purkamista, on tuota tullut tehtyä toistuvasti (myös itse lukkopesän osat ovat  pakkaselle ja jäätymiselle herkkiä, sekä helposti hajoavia, joten itse lukkojakin on tullut muutamaan otteeseen korjattua).

Alla yhteenveto tähän mennessä yritetyistä ratkaisuista, jos tästä olisi apua muille saman ongelman kanssa painiskelijoille:

1. Aluksi purin lukon, puhdistin ja öljysin aseöljyllä (tämä auttoi hetkeksi, mutta ongelma palasi pian entiselleen).
2. Seuraava yritys oli Seat Club Finland sivustolta löytyneen ohjeen mukaan lisäjousten asentaminen lukon sisälle (linkki) ja uusi voitelu. Jousien asennuksen jälkeen ovet toimivat hieman paremmin, tosin uutena ilmiönä vastaan tuli ajoittain ovien jäätyminen auki, sekä yhä kiinni jäätyminen.
3. Uusin korjausyritys on parisen viikkoa sitten tekemäni lukkomekanismin puhdistus, ja öljyäminen synteettisellä voiteluöljyllä (Wurth HHS 2000). Tämä tuntuu toimivan ainakin pitempään kuin aseöljy. Katsotaan miten jatkossa (raportoin talven loppupuolella miltä tilanne näyttää).

Seat Clubin sivustoilta löytyvä ohje on varsin hyvä lisäjousen asennusta suunnittelevalle (VW:n ovien osalta purkaminen poikkeaa hieman tuossa esitetystä). Kopioin ohjeen talteen kaiken varalta omille sivuilleni. Linkki tässä http://www.kaijanen.net/korjausopas.pdf

Päivitys: Puolentoista kuukauden seurannan perusteella yllä oleva ratkaisu on toimiva. Lisäjousen asentamisen lisäksi lukko tulee käsitellä voiteluaineella joka myös pysyy lukossa ja syrjäyttää kosteutta.

2 comments to Polo ja jäätyvien ovien ongelma

  • keepoo

    Onkohan kukaan koskaan koittanut tiivistää ovea niin, ettei sinne lukkoon päädy sitä kosteutta, joka jäätyy. Minulla eri merkkinen auto, mutta oven ja lukon tiivistäminen poisti ongelman. Kun ei ole kosteutta ei ole jäätä.

  • En ainakaan löytänyt tuota ihmetellessäni mistään tarinoita tiivistysyrityksistä. Tosin tuo Polon lukko on muistaakseni sen tyyppinen että sen tiivistäminen pitävästi voi olla tekemätön juttu. Kaiken kaikkiaan lukkojen kanssa temppuilu on minun osaltani jo historiaa. Ongelma ratkesi vaihtamalla autoa ;).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>