Mazda 6 2.3 GT ja moottoriongelma

Tämä on tarina  Mazda 6 2.3 GT:n (vuosimallia 2006) moottorin vaihtoon johtaneesta tapahtumaketjusta. Ei mikään ainokainen ongelma tämän moottorityypin kohdalla, mutta ei nyt ihan joka omistajalle tule vastaan. Tarina on kirjoitettu lähinnä tietolähteeksi niille, joille vastaava tilanne tulee eteen.

Taustoja:

Tiesin jo auton ostaessani (yksityinen myyjä) ottavani riskin tässä autossa moottorin osalta. Nykyautojen moottorin kuntoa voi olla vaikea arvioida, katalysaattori kunnossa ollessaan huolehtii siitä ettei perinteistä ongelmien merkkiä eli sinistä savua kuluneesta moottorista juurikaan pölähtele, ja jos moottori ajossa tuntuu olevan kunnossa, ostohetkellä kunnon testaamiseksi on aika vähän tehtävissä. Myyjä kertoi rehellisesti moottorin kuluttavan jonkin verran öljyä (joka käytetystä öljystä riippuen) on tälle moottorityypille jossain määrin normaalia. Kertaalleen oli ajanutkin moottorin kuivaksi, joka oli johtanut moottorin alakerran laakeroinnin uusimiseen. Päätin kuitenkin auton ostaa, sillä se varustelultaan vastasi juuri sitä mitä olin jo tovin etsinytkin.

Ensimmäisen kuukauden öljyn kulutus oli melko vähäistä, mutta muuttui tammikuussa 2013 varsin ikäväksi. Pahimmillaan öljyä katosi yli litra tuhannella kilometrillä.

Ongelmanselvitys:

Käytin auton merkkiliikkeessä, jossa olen toisenkin Mazdani aina huollattanut, tuomio oli varsin tyly. Sylinterit soikeat, ja halvimmalla todennäköisesti pääsisi vaihtamalla koko koneen vähän käytettyyn mutta ehjään.

Moottorin vaihto:

Alunperin sovittiin merkkiliikkeen kanssa että tekevät vaihtotyön, kun vaan hankin sopivan moottorin tilalle. Sopivan oloinen noin 40 000 km ajettu kone löytyikin Googlailun seurauksena (kävin läpi Autovahinkokeskuksen, sekä muutaman vaihtomoottoreja tarjoavan yrityksen tarjonnan) Japan Motors Oy:stä ( http://www.japanmoottorituonti.fi/ ). Ikävä kyllä kone oli vuosimallin 2005 Mazda 6:sesta, ja vaikka 2.3 gt koneet ovatkin lohkon osalta identtisiä, on vuosimalleissa 2006-2007 kuitenkin senverran yläkerran rakennetta muutettu, ettei kone istu ihan heittämällä paikalleen, joten merkkiliike jossain määrin arasteli työhön ryhtymistä koneita vertailtuaan (kustannukset kovin avoimet).

Japan Motors tekee myös moottorien vaihtotöitä, ja alunperin tarjosivatkin jo vaihtomoottoria ostaessani että voivat tehdä asennuksen kiinteään hintaan, joten sovittiin merkkiliikkeen sekä Japan Motors:in kanssa  että siirretään auto ja kone heille laitettavaksi. Merkkiliike hoiti ystävällisesti koneen ja auton siirron (olin ajoittanut koneen vaihdon viikon ulkomaan työmatkan kohdalle).

Itse moottorin vaihto tapahtui 4 työpäivän aikana. Hintaa urakalle kertyi 3490€ vaihtomoottorista, ja 1340€ työ sekä osat ja nesteet.

Yleisesti Mazda 6:sen 2.3 GT moottorista (vuosimallit 2002 – 2007):

– Lohko (ja pitkälti koko moottori) on Fordin tuotantoa.
– Hyvin tarkka käytettyjen öljyjen suhteen (mm. Neste City Pro 5-30 LL sopii). Moottorille väärä öljy lisää öljyn kulutusta huomattavasti. Ehjä ja hyväkuntoinen moottori oikeilla öljyillä ei kuitenkaan mitenkään järkyttävässä määrin öljyä syö (kannattaa silti tarkistaa tilanne säännöllisesti, kuten missä tahansa moottorissa).
– Kuluttanut uutena (niin kuin yllättävän monet uudet autot nykyisin) aina hieman öljyä, jos tätä ei ole esimmäinen omistaja huomioinut ja ajanut koneen kuivaksi, moottori on helposti pilalla.

Tarinan opetus vastaavan Mazdan hankintaa harkitsevalle (muutakin kuin moottoriin liittyvää juttua):

– Tieto auton öljynkulutuksesta ja yleinen huoltohistoria on tärkeää. Mieluiten merkkiliikkeen leimat (tai sähköinen huoltokirja) koko auton käyttöajalta. Tässä autossa huoltohistoria oli “vaihteleva” viimeisen kahden vuoden ajalta, joten en lähtenyt asiasta riitelemään maahantuojan kanssa. Jos huoltohistoria olisi ollut täydellinen, jonkinasteisia mahdollisuuksia saada ainakin osa kustannuksista maahantuojan piikkiin virhevastuuseen vedoten olisi ollut olemassa vaikka takuu olikin jo selkeästi ummessa.
– Liikkeestä ostettaessa tämän kaltaisen vian saa todennäköisesti myyjän laskuun, varsinkin jos vika ilmenee suhteellisen pian ostohetkestä.
– Mitä vanhempi Mazda 6 sen tärkeämpää on että kyseessä on ruostesuojattu yksilö, jos ei ole, niin ruostesuojauta heti.
– Mazda 6 on varsin vähävikainen ja etenkin GT versiona mukava ajettava, joten ei kannata auto harkitessaan tätä tarinaa pelästyä.

 

6 comments to Mazda 6 2.3 GT ja moottoriongelma

 • Juissi

  Moro. Etsin vastauksia vastaavaan ongelmaan Mazda 6 05/06 2.3 GT 180k ajettu. Ostin käytettynä, aluksi kukaan ei sanonut mitään öljyn kulutuksesta enkä sitä ymmärtänyt tarkemmin seurata, mutta vuosi sitten havahduin ongelmaan. Moottorista alkoi kuulua omituista ääntä ja öljyvalo vähän välähti. Litra öljyä meni alarajaa pääsyyn.

  Öljyvalo ei tuota yksittäistä tapausta lukuunottamatta tunnu reagoivan öljyn määrään. Onkohan se valo rikki vai mikä ihme sen funktio on kun ei varoita alhaisessa öljyn määrästä? Moottorin lämmössä ei ole koskaan näkynyt mitään.

  No nyt moottoritiellä lähes tyhjällä tankilla (=samalla vähäisellä öljyllä) alkoi kova nakutus. Noin suurinpiirtein yhden venttiilin / sylinterin / pytyn osalta kaiketi nakuttaa (kertaa minuutissa arvio). Merkkihuoltoon varattu aika. Ja öljyä meni taas litra jotta päästiin minimitasoon. Hihnaa räpälätty ja ihmetelty, muttei muutama korjaaja keksineet muuta kuin että “älä aja” ja “vie merkkihuoltoon”.

  Mietin vaan että montakohan sataa euroa laittavat tutkimuksiin ennenkuin kertovat että moottori uusiksi (koska eivät muuta keksi tai osaa) ja sitten vielä useampi tonni kuten em. tapauksessakin kävi. Onko Mazdassa jotain kannenavaus, putsaus, venttiilin vaihto / säätö tai juttuja, joita voisi tehdä järkevällä hinnalla vai meneekö aina kaikki uusiksi jos jotain tulee?

 • Hei. Ikävän tutun kuuluinen juttu. Mazdan tuon ikäkauden (tai Fordin moottorihan tuo taitaa pääosin olla) 2.3 GT on aika kuuluisa siitä että jotkin yksilöt syövät öljyä. 2-3 desiä tuhannelle on monelle noista ns. normaalikulutus, toki moottoreita jotka eivät öljyä syö myös löytyy. Kaiken lisäksi öljyä on moottorissa vähän, etenkin siinä vanhemmassa mallissa vain 3,5 litraa. Öljynpaineen varoitusvalo on myös kansanomaisesti sanottuna susi, eli se syttyy palamaan vasta kun tilanne on käytännössä ollut pitkään jo todella huono. Noissa siis kannattaa pyrkiä pitämään öljymäärä lähellä maksimia, ja tarkistaa tilanne vähintään kahden tuhannen kilometrin välein (yleensä saa lisätä jo tuollakin ajolla).

  Tarina vaikuttaa siis siltä, että moottori on ollut pitempään suhteellisen kuivana. Jos hyvin käy niin tuosta selviää alakerran laakereiden vaihdolla, mutta pahimmillaan voi olla enemmänkin tekemistä tulossa. Noissa tapauksissa kannattaa sitten jo ruveta miettimään suosiolla moottorin vaihdattamista. Perinteisten täysien moottiremonttien tekijöitä tuntuu olevan vaikeahko löytää nykyisin.

  Sitä en osaa sanoa kuinka kalliiksi tutkiminen tulee, riippuu ihan siitä kuka tekee. Mutta itse käyttäisin ensiksi auton merkkihuollossa ja ottaisin arvion siitä mitä pitää tehdä, jokunen satanen tuohon kyllä helposti palaa.

 • Juissi

  Jepulis, kiitti kommentista. Juurikin oli huollossa tänään ja soittelivat jotain “alakerran laakereilta” kuulostavaa. Joku pomo oli lomalla, niin eivät antaneet mitään arviota hinnoittelusta, muutakuin että kalliiksi tulee. Toki hyvä jos ei koko moottori mene uusiksi, varsinkin jos niitä ei mistään saa.

  Tuo epäilys merkkihuollon korkeista hinnosta oli osaltani ehkä muutaman huonon kokemyksen tuomaa asennevikaa. 🙂

  Omaa hölmöyttähän toki on jos ilman öljyjä ajelee. Kerran oli merkkihuollossa öljynvaihdossa ja laittoivat niin paljon öljyä että sininen savu vaan tuprusi ja uusiksi meni. Olen siksi välttänyt myös liiallisen öljyn käyttöä. Oli toki eri auto silloin. Ja tässä valossa harmillinen yhteensattuma.

  Tietty on jo ikää autolla ja Mazda ruostunee helpolla. Tein ruostesuojauksen vanhaan autoon kun sen ostin, eikä ihan hirveen pahalta mun silmään näytä nykytila. Joskaan en sitä niin ole tarkkaillutkaan. Siis pohdin sitäkin, että montako tonnia on enää järkevää käyttää vanhaan vai pitäisikö katsella uudempaa. Tykkään vaan tosta autosta kuin hullu puurosta, joten en yhtään haluaisi vaihtaa.

 • Käytännössä moottorivikaisesta tuon ikäisestä autosta saa kyllä hyvin vähän enää jos myy nykykunnossaan. Joten jos nyt ei ihan järkyttäviä maksa kannattanee korjauttaa, jos muuten on hyvä.

 • Juissi

  Maksaa järkyttäviä. Eli uusi moottori tai uusi auto hakusessa. Jos on mitään vinkkejä tai linkkejä tai jotain mistä voisi löytää uuden moottorin, niin otetaan mieluusti vastaan. Jotain chatteja tai sivustoja joilla moottoreita voisi olla kaupan tai niitä voisi hakea?

 • Japan Motors toimi ainakin minun tapauksessani hyvin, ja noilla näyttäisi olevan sopivia moottoreita hyllyssäkin. http://www.japan.fi/moottorit.php?oid=71&id=15
  Asia sitten erikseen että kokonaishinta asennuksineen (voivat tehdä myös asennuksen) nousee varmasti sinne 5000 € tietämille. Tuohon hintaan liikkuu jo sitten +200 000 ajetuja 2006-2007 vuosimallin 2.3 gt Mazda 6:sia esim. Nettiautossa.

  Viron tekijöistä en ole tietoinen, teoriassa tuossa suunnassa voisi ehkä säästää, mutta auto pitäisi sitten viedä ja käydä hakemassa. Suositella en osaa tuolta ketään tekijää.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>