Mazda 6 ja lambda-anturi

Mazda 6 (2.3 gt, vuosimallia 2006) oli jo pitempään polttanut selkeästi enemmän bensiiniä, kuin mitä on normaalia. Kulutuksen vertailu on ollut helppoa, koska olen vuosia sahannut käytännössä samaa reittiä kodin ja työpaikan välillä vastaavalla autolla. Kun auto on kunnossa, kulutus asettuu noin 8.9 litran tuntumaan sadalla kilometrillä. Parhaimmillaan bensaa kuitenkin meni nyt 10.7 litraa. Tuon lisäksi auto tuntui tehottomalta, sekä ajoittain hieman nyki, ja lämpimänä selkeästi haki kierroksia tyhjäkäynnillä.

Alun perin yhdistin ongelman ko. auton moottorin muihin haasteisiin (katso aiempi tarina moottorin vaihdosta), mutta koska tilanne jatkui tältä osin ennallaan uudellakin moottorilla, tutkiskelin aihetta hieman lisää. Ennen moottorin vaihtoa oli muutamaan otteeseen syttynyt “check engine” valo, ja myös kertaalleen moottorin vaihdon jälkeen. Vikakoodi oli P2097 joka korjausoppaan mukaan tarkoittaa “post catalyst fuel trim system too rich”, eli suomeksi katalysaattorin jälkeinen anturi kertoo moottorin käyvän liian rikkaalla seoksella (joka sopii hyvin kovaan bensankulutukseen).

Käytin auton pakokaasumittauksessa, joka oli muuten ok, mutta lambda arvo korkea (1.04) ja etummaiselta lambdalta saadut arvot hieman heittelehtivät. Mittauksen tehnyt taho ei kuitenkaan ollut ihan varma siitä että kyseessä olisi anturin vika. Itse kuitenkin arvelin etummaista lambda anturia koska tuo käytännössä säätelee seossuhdetta, ja anturin tukkiutuminen sopisi muuhun auton tarinaan (runsas öljyn syönti aiemmin).

Matka vei siis merkkiliikkeeseen kysymään etummaisen anturin hintaa. Tiskiltä saatu vastaus olikin sitten varsin veret seisauttava. Alkuperäinen anturi Mazdalta olisi maksanut 680€ (ja asennustyö päälle).

Ryöstöhinnoittelusta suivaantuneena aloin etsiä korvaavaa anturia. Tällainen löytyikin Boschin valmistamana (osanumero w0133-1846098), tosin vain USA:laisesta verkkokaupasta (Auto Parts Warehouse). Hintaa kotiin lähetettynä osalle tuli tulleineen noin 240€, joka ei ole halpa tuokaan, mutta jo siedettävällä tasolla, ottaen huomioon että korvaava anturi sopi suoraan (kaksiosaista liitintä myöten).

Asennus hoitui tutulla pajalla 25€ hintaan. Anturin vaihdon jälkeen oireet katosivat, ja bensiinin kulutus laski normaalille tasolle.

14 comments to Mazda 6 ja lambda-anturi

 • Mitti

  Samanlaisia ongelmia Mazdan kanssa. Lambda-anturia olen etsinyt varaosana ja tuo jenkkiputiikki löytyi myös, mutta olen yrittänyt etsiä käytettynäkin. Muistatko oliko tuo osa neljä- vai viisijohtoinen. Tuntuu, että kaikki on neljäjohtoisia ja minulla huoltamon mukaan viisi?

 • Viisijohtoinen oli minulla. Muistan ihmetelleeni tuota (oli varustettu kahdella liittimellä, joista toiseen tuli 2 piuhaa ja toiseen 3).

 • Janne Nissinen

  Moro… Jos tämä tosiaan toimii niin olen enemmän kuin tyytyväinen. Tarinasi on aivan kuin kopio omastani mitä tulee bensansyöttöön/kulutukseen vikavirtavaloineen ja Oulun Wetterillä anturin hinta 660€. Soitin paikalliselle tarviketorille mutta eivät löydä vastaavaa osaa Euroopasta. Aion ehdottomasti kokeilla tätä keinoa. Kiitos infosta.

 • Hyvä jos on hyötyä. Kannattaa olla noiden johtojen määrän suhteen kuitenkin tarkkana kun tilaa (hankala palautella jenkkilään jos on väärä osa). Ilmeisesti osassa malleista on 4 johtoinen kun taasen osassa 5. Tarkista kumpi on ennen kuin ostat.

 • Janne Nissinen

  Kiitos tästäkin… Joo täällä kävi niin että korjaamon kone näytti että Boschilla olisi yleis lambda joka passaa. Ostin kyseisen mallin mutta yllätys yllätys oli 4 napainen. Joten ei muuta ku lakki kourassa palauttamaan =).

 • Juha

  https://www.rockauto.com/catalog/x,carcode,1434564,parttype,5132

  Tuolta löytyy vieläkin halvemmalla lambda/lambdoja. Taitaapi tuo Boschin 15374 olla sama kuin tuomaksen tilaama malli. Löytyy myös densoa ja ntk:n anturia. Tilatessa vain oltava tarkkana ettei tilaa california mallia.

  Itellä on -06:nen 2.0 mazda. Ja nyt alkanu herjaan etummaisesta lambdasta. Lambda on samaa tyyppiä mitä tuomaksen mazdassa. Viisijohtoinen kahdella liittimellä. Tarkoitus siis tilata tuolta rockautosta tuo boschin lambada :).

 • Teemu

  Miten Juha kävi tuon osan kanssa? Oliko sopiva osa? Tilasin juuri tuon bosch 15374 osan ja 103e rahdin kanssa…

 • Juha

  Onko tietoa käykö nuo myös 1.8 masiin? itellä sama vika ja hinnat suomessa pöyristyttäviä.

 • Paha sanoa. Katso johtojen määrä, ja sitten haarukoi oikea malli/etsi sopiva myyjä. Parhaiten onnistuu jos saat Mazda alkuperäisen varaosanumeron jostain selville. Tuntuu tuolla USA:ssa olevan nuo pienemmät koneet tuntemattomia, mutta UK:n suunnalta saattaa tärpätä.

 • Juha

  Ihan saman näköinen on kuin isompiin koneisiin,luulisi että 2.0 olisi sama tuo 5 johtoinen

 • Osmo

  Meillä 03- Mazda6 2,0,ajettu 189 tkm ja siinä ilmenee, että kierrokset pysyvät ajettaessa noin 1500:ssa jalka pois kaasulta. Eivät putoa tyhjäkäyntikierroksille kuin vaihteen ollessa vapaalla.
  Kuluttaa polttoainettakin reippaasti aiempaa enemmän. Olen seurannut ilmiötä jatkuvan kulutuksen näytöltä. Kulutus putoaa asteittain hitaasti nollaan, kun ottaa jalan kaasulta pois. Voiko kyseessä olla tuo lambda-anturi vika ?

 • Teoriassa kyllä, mutta voi olla muutakin. Tyhjäkäynnin säätölaitteessa on myös joillakin ollut vikoja. Itse veisin huoltoon ja pyytäisin katsomaan.

 • Osmo

  Hei

  Käytin huollossa (ex -Mazda takuuhuolto). Vaihdetiin siellä huollossa olleesta Mazda6 2,0 vm 2004 identtisesti samanalainen ja täysin toimiva tyhjäkäynnin säädin minun autoon. Vika ei poistunut, joten vika on jossain muualla. Kun auton nopeus laskee noin alle 5 km/h, tyhjäkäynti putoaa normaaliksi ! Miten auton ajonopeudella voi olla yhteys tuohon vikaa, vai tuleeko jostain anturilta tieto niin hitaasti ? Mitään vikakoodia ei tule. Vaikuttaa mystiseltä. Ilmamassamäärämittari puhdistettu, samoin kaasuttimen läppä. Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen.

 • Vaikea sanoa, jos korjaamokaan ei osannut aiheeseen ottaa kantaa. Mutta etumainen lambda osallistuu seoksen säätämiseen, ja ainakin minun tapauksessani kun tuo alkoi tukkeutua vaikutti
  se toimintaan niin että kierrokset haki, ja koneeseen syötettiin liikaa bensaa. Vikakoodi P2097 “post catalyst fuel trim system too rich”, (syttyi vasta kun tilanne oli tosi huono). Joten tuo etumainen lambda on siis
  kyllä yksi mahdollisuus tässä. Itse ehkä kokeilisin tilata uuden anturin ja vaihdattaisin tuon. Toki jos ei korjaannu niin aika kallis oli testi.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>